Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Σου τα συγχωρούμε όλα Lana Del Rey



 Γιατί τη σνομπάρουν οι indie, γιατί τη λατρεύει το mainstream, γιατί κάνει αυτά που κάνει; Με αφορμή το νέο της άλμπουμ, προσπαθούμε να εξηγήσουμε το φαινόμενο Lana Del Rey

H  Lana Del Rey κάνει τα πράγματα με τον δικό της τρόπο. Τη λες και λίγο περίεργη. Μπήκε στη ζωή μας από το πουθενά, με τόνους hype και ένα single που έπαιξε στο Saturday Night Live χωρίς καν να υπάρχει άλμπουμ. Μετά μάθαμε για τον πρώτο της δίσκο που κυκλοφόρησε σε μία ανεξάρτητη.
Την ακούσαμε να τραγουδάει για πριγκίπισσες που μεγαλώνουν σε τροχόσπιτα για άστεγους και μετά μάθαμε με ότι ήταν μια πραγματική πριγκίπισσα μεγαλωμένη στα πούπουλα.



Να το πω αλλιώς. Η Lizzy Grant κέρδισε τις ψυχές μας με τη δική της μπιτάτη εκδοχή baroque pop, την μπαρουτοκαπνισμένη της φωνή και μετά ανακαλύψαμε τους σκελετούς στη ντουλάπα. Ό,τι όλο αυτό ίσως να μην ήταν τίποτα παραπάνω από το καπρίτσιο ενός πλουσιοκόριτσου.
Ας το παραδεχτούμε, όμως, θα είχαμε βγει να κράζουμε εν χορώ αν οποιοσδήποτε άλλος είχε κάνει κάτι τέτοιο.

Αισθανθήκαμε προδωμένοι. Αλλά στην περίπτωση της Lana Del Rey τα κάναμε όλα γαργάρα.






Τι κι αν ήρθε εδώ και τραγούδησε μπερδεύοντας το τσιγάρο με το μικρόφωνο; Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που και πραγματικούς σκελετούς μικρών παιδιών να βρίσκανε θαμμένους στην αυλή της θα τα ρίχναμε στο γείτονα.
Βλέπεις η κόρη του δισεκατομμυριούχου διαφημιστή Rob Grant, είναι εκείνες της καλλονές που ερωτευόμαστε γιατί είναι πανέμορφες και αινιγματικές. Γεφυρώνει αυτό το χάσμα μεταξύ ποπ σταρ και πραγματικής γυναίκας.
Είναι από εκείνη τη σπάνια ράτσα που μπαίνει στη ζωή σου, φεύγει και αφήνει ένα μεγάλο "αν" να πλανάται. Που αναρωτιέσαι στα πενήντα, και με τρία κουτσούβελα να μεγαλώνουν, αν η ζωή σου θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική.

Τα καστανά μαλλιά, οι μεγάλες βλεφαρίδες, τα έντονα χείλη, η λευκή επιδερμίδα, τέτοια είναι η Lana Del Rey.
 Δεν την λες femme fatale, αλλά δεν είναι και πολύ μακριά. Δεν είναι η έμπνευση κανενός Josh Homme, όχι ακόμα, μπορεί να μην έχει στείλει ακόμα κανέναν στο στο ψυχιατρείο αλλά αυτός ο συνδυασμός ομορφιάς και περιέργειας είναι ότι πιο κοντά στον ορισμό έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην  ποπ σκηνή.



Και η φυσικά η αισθητική της πρόταση είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από οτιδήποτε κυκλοφορεί. Σοβαρά τώρα, οι υπόλοιπες επιλογές που έχεις, ποιες είναι; Οι fashion εκκεντρικότητες και το μηδέν sexyness της Rihanna; Ή το φουλ κραγμένο booty και μηδέν στιλ της Miley Cyrus. Η Lana Del Rey δίνει άλλο ενδιαφέρον σε μια ζοφερή ποπ πραγματικότητα.
Να το πω αλλιώς, η Lana είναι μια όαση αισθητικής σε μια έρημο από καπέλα φορτηγατζή, πλατινέ γκόμενες και  σορτσάκια που υποφέρουν στα βαθιά καθίσματα. Κατά κάποιο τρόπο αυτό μου δίνει ελπίδα. Και δεν πρόκειται να της κρατήσω κακία για το “παραμύθι” που μου πούλησε άθελα της.
Στο κάτω κάτω, η Lizzy Grant κρατάει τη  σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα της για τον εαυτό της και δεν την πουλάει. Από την εφηβεία της είχε τρεξίματα με το αλκοόλ σε σημείο που οι γονείς της την έστειλαν εσώκλειστη σε ιδιωτικό σχολείο. Εκείνη την περίοδο θυμάται ότι ήταν ερωτευμένη “με την ιδέα του να είναι μεθυσμένη” παρά με το ίδιο το αλκοόλ.
Ok.
Με την “αποφυλάκιση” της βρέθηκε να σπουδάζει Μεταφυσική σε κάποιο κολέγιο της Νέας Υόρκης. Ήθελε, λένε, να βάλει το λιθαράκι της στην γεφύρωση του χάσματος μεταξύ θεού και επιστήμης.
Δεν είναι σίγουρο τι πέτυχε αλλά μαθαίνοντας κιθάρα εκείνη την περίοδο βρήκε άφθονο χρόνο να τραγουδάει στις φολκ σκηνές της πόλης.

Αυτό τα βράδια. Γιατί την ημέρα επιδιδόταν με επιτυχία στο σπορ γνωρίζω-έναν-τυχαίο-περαστικό-και-καταλήγουμε-να-κάνουμε-ποδήλατο-όλο-το-απόγευμα-και-ποιος-ξέρει-τι-άλλο.
 
 
 
Για ένα διάστημα ζούσε σε ένα κάμπινγκ με τροχόσπιτα χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Εξού και τα τραγούδια για τις άστεγες πριγκίπισσες.
Η επιλογή του Bronx, που έζησε αρκετά χρόνια, δεν είναι τυχαία. Η Lana Del Rey ψαχνόταν. Μουσικά, προσωπικά, αναζητούσε τον κίνδυνο. Η έξαψη που της προσέφερε η ιδέα του να είναι λιώμα κάθε μέρα αντικαταστάθηκε από τα κακόφημα σοκάκια της Νέας Υόρκης. Σίγουρε συγκινήσεις
Όταν η ιστορία της έγινε γνωστή, τα τρολ του ίντερνετ εξαγριώθηκαν κυρίως γιατί ήταν ένα άψητο πλουσιοκόριτσο. Η Lana, όμως, δεν έκανε ποτέ τίποτα παραπάνω από το να είναι ο εαυτός της. Η Lana ήταν αυθεντικά περίεργη.
Και για να πούμε του στραβού το δίκιο, αυτή ήταν που έκανε τις περισσότερες προσπάθειες σε αυτή τη σχέση.
Άλλαξε το μαλλί, δημιούργησε μια εντελώς άλλη περσόνα, ζήτησε συγνώμη. Πόσοι το κάνουν αυτό;


Το γυαλί δεν ξανακόλλησε αλλά δεν είναι δικό της πρόβλημα που την ίδια στιγμή χτύπησε φλέβα χρυσού. Το mainstream άρχισε να φοράει wayfarer και να κάνει τατουάζ με μεγαλύτερη συχνότητα, η Del Rey ήταν στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή και, αναμενόμενα έγινε η ιέρεια αυτού του ρεύματος.
Μέσα στη μούρλα της, βρήκε μία μουσική ταυτότητα, μεγάλα μπάσα δίπλα σε βιολιά και ποπ φόρμες, και αυτό είναι από εκείνους τους πειραματισμούς που θα χειροκροτούσαμε σε οποιονδήποτε καλλιτέχνη.
Οπότε, ναι, της τα συγχωρούμε όλα.


Πηγή:  oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου