Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Ο MAD MAX ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ


Μεταφερόμαστε στο έτος 1979. Από τη μακρινή Αυστραλία κάνει την εμφάνισή της η πρώτη ταινία της τριλογίας «Mad Max», η οποία αναμένεται να γράψει τη δική της ιστορία στο χώρο του κινηματογράφου. Πρόκειται για μια μετα-αποκαλυπτική ταινία δρόμου με έντονα στοιχεία δράσης. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο άγνωστος τότε Αυστραλός ηθοποιός Μελ Γκίμπσον, ο οποίος έγινε έκτοτε περιζήτητος στο Χόλιγουντ.


Με μια χαμηλή προϋπολογισμού παραγωγή, ο σκηνοθέτης Τζορτζ Μίλερ, κατάφερε με ένα διεισδυτικό τρόπο να μας παρουσιάσει την πορεία ενός πολιτισμού σε παρακμή μέσα από μια ασταμάτητη αλληλουχία εικόνων καταστροφής. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Μαξ Ροκατάνσκι, ο οποίος οδηγώντας ένα μαύρο καταδιωκτικό Ford Falcon  αναλαμβάνει το ρόλο του τιμωρού. Καθοριστικό ρόλο στην ταινία, όμως, παίζει και το αχανές φυσικό τοπίο της Αυστραλίας που κλέβει από την αρχή την παράσταση.

Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφορεί το «Mad Max 2: The Road Warrior». Βρισκόμαστε πάλι σε μια μετα-αποκαλυπτική Αυστραλία, στην οποία συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι και πάλι ο Μαξ, ο οποίος ακολουθώντας το μοτίβο του μοναχικού καβαλάρη καλείται να βοηθήσει μια ομάδα ανθρώπων να προστατέψουν τα καύσιμα που κατέχουν από τις συμμορίες που λυμαίνονται την περιοχή. Η δεύτερη ταινία ασχολείται κυρίως με την έλλειψη πρώτων υλών, στη συγκεκριμένη περίπτωση των καυσίμων, και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει στη ζωή των ανθρώπων.

Το 1985 κυκλοφορεί η τελευταία και ίσως πιο καλτ ταινία της τριλογίας, το «Mad Max: Beyond Thunderstorm». Στην ταινία συμπρωταγωνιστεί με τον Μελ Γκίμπσον η εμβληματική γιαγιά της ροκ, Τίνα Τάρνερ. Στη διάρκεια των περιπλανήσεών του στις αχανείς εκτάσεις της Αυστραλίας, ο Μαξ συναντά μια παράξενη γυναίκα που συστήνεται ως η «Θεία». Στόχος της είναι η ίδρυση ενός νέου πολιτισμού και η κατάκτηση της πόλης Θάντερντομ. Πολύ σύντομα, ο Μαντ Μαξ θα εναντιωθεί στα σχέδια της Θείας κι έτσι θα ακολουθήσει μια ακόμα σειρά αλλεπάλληλων σκηνών δράσης και συγκρούσεων.

Το 2014, ο Μαντ Μαξ επιστρέφει στο γνώριμο μετα-αποκαλυπτικό σύμπαν της Αυστραλίας για μια σειρά νέων περιπετειών. Σκηνοθέτης της ταινίας θα είναι και πάλι ο Τζορτζ Μίλερ, που αποτέλεσε το βασικό δημιουργό της τριλογίας του ’80. Στο ρόλο του Μαντ Μαξ όμως δεν θα δούμε αυτή τη φορά τον Μελ Γκίμπσον, ο οποίος αναμένεται ωστόσο να κάνει ένα μικρό πέρασμα από την ταινία, αλλά τον Τόμας Χάρντι τον οποίο γνωρίσαμε στο ρόλο του κακού στην ταινία «The Dark Knight Rises».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου