Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Οι ιδέες του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων


Δέκα προβλήματα που θα κάνουν ζάπλουτο όποιον τα λύσει με τη βοήθεια της τεχνολογίας ή της ευφυίας του


Κάθε εποχή έχει τα μεγάλα της προβλήματα. Στο παρελθόν είχαμε δύσκολες μεταφορές αγαθών, ανεπαρκείς τηλεπικοινωνίες, υψηλή θνησιμότητα. Σήμερα αυτά έχουν λυθεί, τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο, και νέα προβλήματα και ανεπάρκειες έχουν κάνει επιτακτική τη λύση τους.
Ποιος θα κάνει την ηλιακή ενέργεια φθηνή; Πώς θα αποκτήσουν προσιτή πρόσβαση στο Internet οι απομακρυσμένες περιοχές; Πώς θα χάσουμε βάρος με ένα χάπι; Υπάρχει τρόπος να αφαλατώνουμε εύκολα και γρήγορα το θαλασσινό νερό;
Οι μεγάλες καινοτομίες κάνουν, σχεδόν κατά κανόνα, πλούσιους εκείνους που τις επινοούν ή τις εφαρμόζουν (πολλές φορές δεν είναι οι ίδιοι).
Χιλιάδες επιστήμονες και ερευνητικά εργαστήρια προσπαθούν να δώσουν λύσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο και θα φέρουν απίστευτο πλούτο και δόξα σε όποιον τα καταφέρει.

  Internet παντού
Το καλό είναι πως εταιρείες που έχουν συμφέρον από την εξάπλωση του Internet εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση. Η Google σχεδιάζει να το επιτύχει με τεράστια αερόστατα γύρω από τη Γη. Η Facebook ποντάρει στη χρήση drones και δορυφόρων. Όποιος προλάβει πρώτος θα έχει τόσο το πλεονέκτημα όσο και τα έσοδα που θα σημαίνει η «ενοικίαση» των ματιών δισεκατομμυρίων χρηστών σε διαφημιζόμενους.

  Ασύρματο ρεύμα
Είναι από τα δημοφιλέστερα πεδία ερευνών και αυτό που θα αλλάξει άρδην τη ζωή μας εφόσον εφαρμοστεί. Λύσεις υπάρχουν ήδη, αλλά αφορούν μόνο τη φόρτιση των κινητών μας σε μια συγκεκριμένη επιφάνεια. Στόχος των ερευνητών και των εταιρειών είναι ένα σπίτι χωρίς καλώδια όπου οι συσκευές απλώς θα δουλεύουν, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα φορτίζεται ενώ είναι παρκαρισμένο στο γκαράζ κ.λπ.

  Φθηνή ηλιακή ενέργεια
Τα αποδοτικά φωτοβολταϊκά είναι πανάκριβα, τα φθηνά είναι ανεπαρκή και όλοι ψάχνουν να βρουν την ιδανική ισορροπία. Αυστραλοί ερευνητές ανακοίνωσαν πρόσφατα πως κυψέλες βασισμένες στο ορυκτό περοβσκίτη (οξείδιο του ασβεστίου και του τιτανίου) μπορούν να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την απόδοση κατά 75%.





Ποιος έκρυψε το διοξείδιο;

Πώς θα καίμε άνθρακα και πετρέλαιο για δεκαετίες ακόμα χωρίς τύψεις; Η φύση το έφερε έτσι ώστε οι αποδοτικότερες μορφές ενέργειας (άνθρακας, πετρέλαιο, πυρηνική ενέργεια) να είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Η επεξεργασία και χρήση των υδρογονανθράκων απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα το οποίο βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον. Μια μέθοδος που ονομάζεται «δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα» στοχεύει στη δέσμευση του αερίου προτού αυτό εισέλθει στην ατμόσφαιρα και την αποθήκευσή του στο υπέδαφος.
Πώς θα καίμε άνθρακα και πετρέλαιο για δεκαετίες ακόμα χωρίς τύψεις; Η φύση το έφερε έτσι ώστε οι αποδοτικότερες μορφές ενέργειας (άνθρακας, πετρέλαιο, πυρηνική ενέργεια) να είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Η επεξεργασία και χρήση των υδρογονανθράκων απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα το οποίο βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον. Μια μέθοδος που ονομάζεται «δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα» στοχεύει στη δέσμευση του αερίου προτού αυτό εισέλθει στην ατμόσφαιρα και την αποθήκευσή του στο υπέδαφος. 







Διεθνείς πληρωμές χωρίς προμήθεια

 Κάτι σαν peer-to-peer συναλλαγή χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιου ιδρύματος (τράπεζα, PayPal κ.λπ.), ένα BitTorrent για χρήματα. Αλλά αυτή δεν είναι η ιδέα του 1 δισ. δολαρίων, η ιδέα θα είναι του πώς θα βγάλει κανείς χρήματα από αυτό.





Φθηνή αφαλάτωση

Το νερό καλύπτει το 71% της επιφάνειας της Γης, αλλά το 96% του νερού στον πλανήτη είναι αλμυρό και άρα άχρηστο για χρήση από ανθρώπους και καλλιέργειες. Όλες οι σημερινές μέθοδοι αφαλάτωσης είναι ακριβές και χρησιμοποιούν μεγάλα ποσά ενέργειας -άρα είναι απρόσιτες για τις φτωχές χώρες- και μόνο ένας συνδυασμός ανανεώσιμων πηγών με νέες μεθόδους θα μπορούσε να δώσει τη λύση. 






Πρόβλεψη φυσικών καταστροφών

Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), οι φυσικές καταστροφές που οι ζημιές τους ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια τόσο σε ένταση όσο και σε αριθμό. Επιπλέον, υπάρχει και η άλυτη μέχρι σήμερα διαμάχη των επιστημόνων για το αν μπορούν να προβλεφθούν οι σεισμοί (και άρα να συνεχίσουμε την έρευνα προς την κατεύθυνση αυτή) ή να δεχτούμε πως όχι. Τυχόν ανακάλυψη τρόπων που θα προειδοποιούν εγκαίρως και επαρκώς για την επερχόμενη καταστροφή θα εξασφαλίσει στους υπεύθυνους από χρήματα μέχρι και το Νομπέλ.






Απόρθητα password


Δεν είναι μυστικό πως οι χάκερς έχουν καταφέρει να «σπάσουν» κάθε τρόπο προστασίας των υπολογιστών, των password μας και κάθε άλλου μέσου προστασίας. Είναι, λοιπόν, μια μεγάλη απαίτηση της βιομηχανίας -είτε κατασκευάζει κινητά είτε laptop- να βρεθεί τρόπος που να διασφαλίζει σε μεγάλο ποσοστό την ασφάλεια των δεδομένων. Λύσεις έχουν προταθεί -όπως π.χ. να λειτουργεί ο υπολογιστής μας μόνο αν βρίσκεται κοντά του το κινητό μας τηλέφωνο ή ένα RFID βραχιόλι-, αλλά καμία δεν μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί από το ευρύ κοινό.






Ηλικιωμένοι, αλλά σαν νέοι

 

Κανείς δεν θέλει να ζήσει 100 χρόνια αν είναι να περάσει τα τελευταία 20 άρρωστος ή ανήμπορος. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Google ίδρυσε την Calico, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με σκοπό την καθυστέρηση του γήρατος στους ανθρώπους και την καταπολέμηση των ασθενειών που σχετίζονται με αυτό. Ήδη στο εργαστήριό της έχουν παραχθεί σκουλήκια ηλικίας αντίστοιχης με 80 ανθρώπινα χρόνια, αλλά με τα βιολογικά τους χαρακτηριστικά να αντιστοιχούν μόλις σε 40. Υγιής και ακμαίος και μετά τα 100; Ποιος δεν θα το ήθελε; 





Χάπι αδυνατίσματος


 Αν και εδώ η λύση θα έπρεπε να είναι η καλύτερη διατροφή και άσκηση, ωστόσο μια τέτοια καινοτομία θα έφερνε επανάσταση πολλές φορές μεγαλύτερη από εκείνη που έφερε το Viagra (το χάπι για τη σεξουαλική δυσλειτουργία) όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Κοντύτερα από όλους φαίνεται να βρίσκεται το UCLA το οποίο ανακοίνωσε πέρσι πως κατάφερε να κάνει ποντίκια να καίνε θερμίδες προερχόμενες από το απόθεμα λίπους τους και, μάλιστα, να μην έχουν τις παρενέργειες που προκύπτουν από διατροφή με υψηλά λιπαρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου