Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Τι απέγιναν οι ήρωες της βιντεοκασέτας

Τι απέγιναν οι ήρωες της βιντεοκασέτας

 Φράντζες, λασπωτήρες, κιθάρες, αντριλίκι και ντισκομπάλες ανέδειξαν τις βιντεοκασέτες στην απόλυτη σπιτική διασκέδαση της δεκαετίας του ΄80.Ξαφνικά, η μικρή οθόνη γέμισε μηχανάκια, γόηδες και φανελάκια με τιράντες, ενώ χάρισε στα κανάλια αξιοσημείωτη τηλεθέαση. Τι απέγιναν, όμως, οι πρωταγωνιστές της χρυσής εκείνης εποχής;


Σαν παλιό σινεμά φαντάζει σήμερα η εποχή της βιντεοκασέτας! Τα βιντεοκλάμπ που νοίκιαζαν τις «ανάρπαστες» ταινίες εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και σιγά-σιγά άρχισαν να εξαπλώνονται σε κάθε γειτονιά, δημιουργώντας «εθισμό» στα νοικοκυριά της εποχής.

Ποιος δεν έχει νοικιάσει ταινίες όπου οι πρωταγωνιστές, άνδρες και γυναίκες, ζούσαν ιστορίες της διπλανής πόρτας; Η εποχή της βιντεοκασέτας ήταν το προοίμιο ενός νέου και συναρπαστικού τρόπου ψυχαγωγίας, που μεσουράνησε όταν στην τηλεόραση υπήρχαν μόνον τα δύο κρατικά κανάλια. Ετσι, η ελληνική οικογένεια, προκειμένου να έχει περισσότερες επιλογές, κυρίως όσον αφορά το «σινεμά» στο σπίτι, στρεφόταν αποκλειστικά στο βίντεο.

Είναι πολλές οι αναμνήσεις που γεννιούνται από εκείνον τον καιρό. Πολλοί ηθοποιοί αυτής της χρυσής δεκαετίας έγιναν διάσημοι, αφού ο κόσμος τούς γνώρισε και τους αγάπησε μέσα από συγκεκριμένους ρόλους. Τα σενάρια ήταν προβλέψιμα: λίγο κοινωνικά, λίγο αισθηματικά, λίγο κωμικά, λίγο απ’ όλα δηλαδή, με κύριο στόχο την ψυχαγωγία.

Ετσι γεννήθηκαν τα «αστέρια της βιντεοκασέτας», άλλα από τα οποία διατηρούν τη λάμψη τους έως σήμερα και άλλα έφυγαν άδοξα από τον χώρο του θεάματος.







Στάθης Ψάλτης: Ο βασιλιάς της βιντεοκασέτας! Υπάρχουν δύο δεκαετίες ψαλτικής κυριαρχίας στην ιστορία. Αυτή των 00s με τον ίδιον να μεταμφιέζεται από μωρό έως και Τζούλια Αλεξανδράτου σε ένα σωρό επιθεωρήσεις, και αυτή των 80s. Εκεί ο Στάθης ήταν πάντα ο συμπαθής ξερακιανός με τα ανοιχτά λευκά πουκάμισα, ο τίμιος σερβιτόρος, το -όνι από τη λέξη 'κλεφτρόνι', αυτός ο φτωχός που του την έπεφταν χοντρές και αποκρουστικές πλούσιες, ο πειρατής που έβγαινε στα ερτζιανά και έκλαιγε για μια Κούλα. Ήρωας για το αεικίνητο μαύρο μαλλί, για τα ούτε 60 κιλά του που βρίσκονταν σε μόνιμη ταραχή, την ψιλή φωνή του, το παράπονο, την 80s βασιλεία του. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής ως τηλεοπτικό ζευγάρι με την Καίτη Φίνου. Δεν μπόρεσε να κρατήσει χρήματα από τις υψηλές αμοιβές που έπαιρνε τότε. Στην ιδιωτική τηλεόραση έκανε ένα πέρασμα από την 'Λάμψη' ως Λαέρτης ενώ σήμερα τον βλέπουμε σε επιθεωρήσεις. Θρυλική ατάκα: 'Κούλα, πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος'!






Καίτη Φίνου: Η απόλυτη σταρ της εποχής. Απασχόλησε τα Μέσα με την προσωπική της ζωή, αρχικά με τον δεσμό της με τον Στάθη Ψάλτη και στην συνέχεια με τον Λευτέρη Πανταζή. Πέρασε αρκετές δυσκολίες, πήρε αρκετά κιλά και για μεγάλο διάστημα δεν μπορούσε να βρει δουλειά ως ηθοποιός και διατηρούσε κομμωτήριο στην Αθήνα. Την ξαναείδαμε στην σειρά του MEGA 'Κόκκινο δωμάτιο' και στην συνέχεια φιλοξενήθηκε από αρκετές μεσημεριανές εκπομπές , δημοσιοποιώντας το οικονομικό της πρόβλημα.





Σταμάτης Γαρδέλης: Κοσμούσε ως γιγαντοαφίσα τους τοίχους όλων των κοριτσιών ηλικίας 15-25 ετών. Ήταν ο γόης της εποχής και μαζί με την Σοφία Αλιμπέρτη αποτέλεσαν το πιο καυτό ζευγάρι της βιντεοκασέτας Η τέλεια φάτσα, ο τέλειος ηθοποιός για να ενσαρκώσει ένα τσογλάνι. Έναν τσόγλανο, καλύτερα. Ο Σταμάτης Γαρδέλης είναι αυτός που κράδαινε την αλυσίδα σε ένα καφενείο και φώναζε 'Με θυμάσαι ρε πούστη;' στα 'Τσακάλια'. Ο Σταμάτης Γαρδέλης είναι αυτός που κράταγε μια κιθάρα και ήθελε να την ανταλλάξει με μια καρδιά που κρατούσε η Σοφία Αλιμπέρτη στο 'Καμικάζι, αγάπη μου'.  Ο Σταμάτης Γαρδέλης είναι το μεγαλύτερο greek καμάκι που σκέφτηκε ο ανθρώπινος νους. Μέσα σ' όλα, ήταν και ένας εξαιρετικός ηθοποιός. Έκανε ένα πέρασμα από την ταινία 'Μελισσοκόμος' του Θόδωρου Αγγελόπουλου το 1986 ενώ στην συνέχεια τον είδαμε στην 'Λάμψη' του Νίκου Φώσκολου. Επανήλθε στο προσκήνιο με την συμμετοχή του στο 'Dancing with the stars' του ΑΝΤ1.



Πάνος Μιχαλόπουλος: Άνδρας, κυνηγός, μαλλί λασπωτήρας και ένθερμος υποστηρικτής του speedo μαγιώ. Ήταν η ραχοκοκαλιά ολόκληρου του star system της εποχής. Όταν ο Γαρδέλης έκανε τον γοητευτικό αλητήριο, ο Μιχαλόπουλος ήταν ο Γοητευτικός Άντρας. Ο απόλυτος ζεν πρεμιέ.  Σε σαφώς πιο απαιτητικούς ρόλους που του ζητούσαν να κάνει τον γιο που κλέβει τον ίδιο του τον πατέρα ή τον έκλειναν ολόγυμνο σε ντουζιέρες ή παραλίες, ο Πάνος ανταποκρίθηκε. Αν στα 80s ρωτούσες μια γυναίκα τι θέλει από έναν άντρα, θα σου έλεγε τον κακό, τον καλό, τον ωραίο, τον μοιραίο, τον υπερ-αρσενικό, τον υπέρτατο womanizer που χρησιμοποιεί με τέχνη τη λέξη 'μανούλια', Πάνο Μιχαλόπουλο. Πλούσια (ειδικά σχετικά με τους υπόλοιπους) καριέρα του μετά τα '80s. Επιβίωσε τηλεοπτικά τα επόμενα χρόνια πρωταγωνιστώντας σε επιτυχημένες σειρές, τόσο δραματικές όσο και κωμικές. Ξεκίνησε την καριέρα του από την 'Ιφιγένεια' του Μιχάλη Κακογιάννη.




Παύλος Ευαγγελόπουλος: Η αρχή έγινε με τους 'Επικίνδυνους' του Γιάννη Δαλιανίδη και το 'Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ'. Σκυτάλη πήρε το 'Ρετιρέ' με τα ανοιχτά πουκάμισα και τις φωτογραφίες από τα τσοντοπεριοδικά στο εργαστήριο τηλεοράσεων του Ιάσονα Σέκερη. Ακολούθησαν θεατρικές παραστάσεις , όπως η 'Δεσποινίς Τζούλια' και ένα ροκ μπαράκι στην Ποσειδώνος το οποίο μετά από 3 χρόνια έκλεισε.





Σοφία Αλιμπέρτη: Από τους ελάχιστους κερδισμένους της εποχής της βιντεοκασέτας. Η μόνιμη αγαπημένη του Σταμάτη Γαρδέλη πρωταγωνίστησε σε αρκετές κωμικές σειρές της μικρής οθόνης και παρουσίασε με επιτυχία σόου και εκπομπές. Ο δεσμός της με τον Δημήτρη Σαραβάκο, ο γάμος της με τον Γιάννη Πάριο και οι μετέπειτα σύντροφοί της απασχολούσαν τα Μέσα. Τα τελευταία χρόνια αγνοείται τηλεοπτικά.




Βίνα Ασίκη: Η απόλυτη φαντασίωση. Το έξοχο κορμί και γενικότερα η εξωτερική εμφάνισή της τη βοήθησαν να γίνει ένα από τα μεγάλα ονόματα της βιντεοκασέτας. Ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 5 ετών στο θέατρο στο πλευρό της Έλλης Λαμπέτη και του Δημήτρη Χόρν. Μέχρι τα 10 της χρόνια είχε 'πατήσει' στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο δίπλα στην Άννα Συνοδινού. Ύστερα ήρθαν οι βιντεοκασέτες, η περιβόητη σκηνή στην παραλία στο 'Ρόδα, τσάντα και κοπάνα' και στα 25 της ένας γάμος. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει εγκαταλείψει τα φώτα της δημοσιότητας και έχει αφιερωθεί στο να μυεί στην θεατρική τέχνη παιδάκια στο Χοροθέατρο 'Άμυνα' του Δήμου Νέων Λιοσίων.

Τέτα Ντούζου: Το σέξι κορίτσι των '80s. Κόρη του Ανδρέα Ντούζου και αδελφή του Στηβ Ντούζου, μετά το τέλος της βιντεοκασέτας έκανε ένα μικρό πέρασμα από τις πρώτες σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Στην συνέχεια ασχολήθηκε με τις μεσιτείες ακινήτων και παράλληλα άνοιξε κατάστημα ρούχων.

Στηβ Ντούζος: Αν ο Dwayne 'The Rock' Johnson περνούσε μια βόλτα από ένα σετ του Όμηρου Ευστρατιάδη το 1983, δεν θα τολμούσε να γίνει ηθοποιός. Θα την έβγαζε στην πόρτα στριπτιτζάδικου στο Miami. Ο αμερικανοθρεμμένος Στηβ, ο iconic Μπίλιας της τριλογίας 'Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα', με την καλοδουλεμένη κοιλιά, το μούσι και το κατσαρό μαλλί-καταδίκη για κάθε φιλόδοξο μακρυμάλλη, έχει διακριθεί και σε ταινίες-σταθμούς όπως η 'Εθνική Παπάδων' (πάλι ως Μπίλιας), αλλά και στις 'Άγριες Πλάκες στα Θρανία'. Ως Καρχαρίας. Ποτέ πριν και ποτέ ξανά, το child bullying δεν είχε τόση πλάκα. Αποσύρθηκε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Το όνομα του ωστόσο επέστρεψε πριν από λίγα χρόνια στο προσκήνιο αφού συνδέθηκε με υποθέσεις ναρκωτικών και προστασίας νυχτερινών κέντρων. Ο θρυλικός 'Μπίλιας' της σειράς ταινιών 'Ρόδα, τσάντα και κοπάνα' επέστρεψε στον κινηματογράφο το 2010 για την 5η ταινία.




Παναγιώτης Σουπιάδης: Ψηλόλιγνος, αρκετά αστείος και μια από τις πιο αδικημένες φυσιογνωμίες των '80s. Συμμετείχε σε 65 ταινίες μέσα σε 15 χρόνια και ζεί μέχρι σήμερα από τα χρήματα που έβγαλε τότε. Λατρεύει εκείνη την χρυσή εποχή, ενώ σήμερα ζεί με την οικογένεια του εκτός Αθηνών, όπου κατασκευάζει σε συνεργασία με δήμους σκηνικά για παιδικά θέατρα.
Μιχάλης Μόσιος: Ο ερωτόγυφτος με το Datsun. Ο γύφτος των ελληνικών ταινιών, ο πασίγνωστός «Ταμτάκος», εκτός των άλλων έμαθε και τη διάλεκτο της φυλής. Ο Μιχάλης Μόσσιος στον ρόλο του Ταμτάκου από την πρώτη στιγμή μπήκε στα σπίτια πολλών οικογενειών και αγαπήθηκε από όλες τις ηλικίες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ταξίδεψε μέχρι και την Αμερική για να βρεθεί κοντά στους ομογενείς και να τους χαρίσει απλόχερα το γέλιο. Ομως βαθιά μέσα του έκρυβε τον πόνο λόγω του διαζυγίου του από τη Μαρία Κώνστα, κάτι που του στοίχισε πολύ. Τα χαρακτηριστικά ρούχα του τα έκλεψαν μέσα από το καμαρίνι του πριν από μερικά χρόνια, γεγονός που τον λύπησε ιδιαίτερα, γιατί ήταν έναν αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας του. Ξεκίνησε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Από τον 'Πλούτο' του Αριστοφάνη. Ο Μιχάλης Μόσσιος σήμερα παίζει σε επιλεκτικές παραστάσεις, κυρίως σε περιοδείες ανά την Ελλάδα.
Ισμήνη Καλέση: Η ξανθιά σεξοβόμβα. Πληθωρικό μπούστο, ζουμερά χείλη και λάγνο βλέμμα. Το ταλέντο της Ισμήνης Καλέση σε συνδυασμό με την ομορφιά της την έκανε περιζήτητη τη χρυσή εποχή των βιντεοκασετών τη δεκαετία του ’80. Η ηθοποιός παρά την εικόνα που πλάσαρε στη μικρή οθόνη, αυτήν της χαζούλας, δεν είναι καθόλου έτσι στην πραγματικότητα.  Ωστόσο, κατάφερε να αποδώσει τον ρόλο με μεγάλη επιτυχία. Μπορεί πλέον αυτή η εποχή να ανήκει στο παρελθόν για την Ισμήνη, παρ’ όλα αυτά δεν εγκατέλειψε εντελώς το επάγγελμα και κατά καιρούς λαμβάνει μέρος επιλεκτικά σε θεατρικές δουλειές. Ομως αυτά που δεν άλλαξαν με τα χρόνια είναι η αγάπη και η δίψα της για μάθηση. Η ηθοποιός έχει σπουδάσει και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Έφη Πίκουλα: Η «χαζούλα» των βιντεοταινιών μόνο χαζή δεν ήταν στην πραγματικότητα, αφού μετά τις βιντεοκασέτες συμμετείχε για χρόνια στην τηλεοπτική επιτυχία του Νίκου Φώσκολου «Λάμψη», όπου ενσάρκωνε τον ρόλο της υπηρέτριας της πλούσιας οικογένειας Δράκου. Η Εφη Πίκουλα είναι παντρεμένη με τον αδελφό της Αλίκης Βουγιουκλάκη, τον Τάκη, έχει αφιερωθεί στην οικογένειά της και τα τελευταία χρόνια δεν έχει κάνει κάποια δουλειά στη μικρή οθόνη.




Βάνα Μπάρμπα: Με την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης άφησε τις βιντεοκασέτες και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναδείχθηκε ως το απόλυτο σύμβολο του σεξ της δεκαετίας του '90. Κινηματογράφος, τηλεόραση, θέατρο και αμέτρητοι θαυμαστές είναι λίγα απ' όσα κατέκτησε. Σήμερα η καριέρα της βρίσκεται σε ύφεση, με τελευταία τηλεοπτική παρουσία το 'Dancing with the stars'.




Βάσια Παναγοπούλου: Κατάφερε γρήγορα να αποτινάξει τους ρόλους εκείνης της εποχής και μετά το γάμο της με τον Απόστολο Δοξιάδη πρωταγωνίστησε σε δημοφιλείς σειρές όπως 'Διλήμματα' και 'Έρωτας' αλλά και σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις.




Γιώργος Πετρόχειλος: Ο μυθικός Μίχος από τους "Χούλιγκανς" του Κώστα Καραγιάννη. Ο απόλυτος σταρ των βιντεοταινιών των 80s. Ένας από τους πιο αυθεντικούς ροκάδες της υποκριτικής. Η αλήθεια δεν βρίσκεται στους Sex Pistols, αλλά στο ιστορικό σπάσιμο της μέσης του Γιώργου Πετρόχειλου στην αυλή του σπιτιού και μπροστά στον εμβρόντητο παπά-πατέρα στους 'Χούλιγκανς'. Στο 9ο Cult Festival, ο Γιώργος πήρε την αναγνώριση που του άξιζε με εκατοντάδες ανθρώπους που μεγάλωσαν με αυτόν για ίνδαλμα να τον αποθεώνουν στην κερκίδα του Gagarin.  Η μορφή του Γιώργου Πετρόχειλου έχει προλάβει να περάσει σε 3 φάσεις από τη ζωή κάθε κανονικού ανθρώπου. Μία στις αρχές των 80s όταν με ευκολία κέρδιζε το ρόλο του πιο σημαντικού "κακού" του ελληνικού σινεμά πρωταγωνιστόντας σε δύο, τρία, πολλά καλτ αριστουργήματα, μία στις αρχές των 90s παίζοντας τον κηπουρό στη "Λάμψη" και άλλη μία, όταν τα βιντεάκια (από οτιδήποτε) έγιναν μόδα στο ίντερνετ. Τότε που η ατάκα του Πετρόχειλου για τους Sex Pistols και ο χορός στην αυλή του σπιτιού του ξαναήρθαν στην επιφάνεια και τον καθήλωσαν για πάντα στο θρόνο του καλώς εννοούμενου καλτ. Ο Γιώργος των 90s πρόλαβε να απογειώσει τη 'Λάμψη΄του Νίκου Φώσκολου και μετά να αφιερωθεί στο θέατρο.




Γκέλλυ Γαβριήλ: Σύμβολο του σεξ. Η Γκέλλυ Γαβριήλ ήταν σύμβολο του σεξ και στις βιντεοκασέτες αποτελούσε πάντα το θηλυκό που προκαλούσε πανικό στον ανδρικό πληθυσμό. Μετά τη χρυσή εποχή, ασχολήθηκε και με άλλα πράγματα. Ωστόσο, ποτέ δεν εγκατέλειψε το θεατρικό σανίδι και συμμετείχε σε ενδιαφέρουσες θεατρικές δουλειές.




Διονύσης Ξάνθος: Ένα από τα είδωλα της δεκαετίας του '80, που έκανε χιλιάδες κοριτσόπουλα να τον έχουν... εικόνισμα πάνω από το κρεβάτι τους. Γεννημένος στα Λαγκάδια Γορτυνίας ο Διονύσης Ξάνθος αποτελεί έναν από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της δεκαετίας του ΄80. Οι ρόλοι τους οποίους έπαιξε άφησαν εποχή στον ελληνικό κινηματογράφο κυρίως εξαιτίας των ακραίων στοιχείων τους. Δεν υποδύθηκε ποτέ τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Πάντα οι ρόλοι τους οποίους ενσάρκωνε είχαν ένα στοιχείο «υπερβολής». Ηρωες εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, οι οποίοι στο πρόσωπο του Διονύση Ξανθού πήραν σάρκα και οστά δημιουργώντας ένα μύθο γύρω από το όνομά του. βίωσε τη δόξα αλλά και την ανεργία. Δεν απέκτησε ποτέ πολλά  χρήματα, όμως έκανε τις επιλογές του σε όσες δουλειές ανέλαβε στην καριέρα του. Πλέον δεν κυνηγάει τίποτα, τον κυνηγούν για μια φωτογραφία, για μια δήλωση. Ποιος δεν θυμάται τον σύντροφο του Μιχάλη Μανιάτη στον θρυλικό «Άγγελο» αλλά και τον μοτοσικλετιστή με το παχύ μουστάκι στον «Γύρο του θανάτου», που δημιουργούσε χτυποκάρδια στα κορίτσια; Οι ταινίες του, μετρημένες στα δάχτυλα. Οι ρόλοι του, όμως, καθοριστικοί και βαθιά ερμηνευτικοί. Τόσο, που έκαναν και τους πιο δύσπιστους κριτικούς της εποχής να μιλήσουν για το νέο ταλέντο! Η εξομολόγησή του, σοκάρει ακόμα και 32 χρόνια μετά την προβολή του «Άγγελου», καθώς ο ίδιος παραδέχεται ότι «γύρισα τις πιάτσες για να μπω στο πετσί του ρόλου». Ο Διονύσης Ξάνθος τιμήθηκε στο 11ο Φεστιβάλ Καλτ Κινηματογράφου στο «Gagarin». Πλέον έχει αποκτήσει μια ολοκληρωμένη οικογένεια και  ζεί μια ήρεμη ζωή.



Γιούλη Ηλιοπούλου: Θεατρική επιχειρηματίας. Και ποιος δεν θυμάται τη Γιούλη Ηλιοπούλου να παίζει την ωραία και μοιραία στις βιντεοκασέτες; Η ηθοποιός ήταν μεταξύ αυτών που το άστρο τους έλαμψε τη δεκαετία του ’80. Με το πέρασμα των χρόνων, η Γιούλη εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο. Η ηθοποιός πριν από μερικά χρόνια παρουσίαζε στην τηλεόραση «Το χρυσό κουφέτο», ενώ πλέον ασχολείται με το θέατρο, ανεβάζοντας δικές της παραστάσεις, κυρίως παιδικές. Το τελευταίο διάστημα έχει την εκμετάλλευση του Δημοτικού Θεάτρου Νίκαιας.
Κώστας Μακέδος: Ο Κώστας Μακέδος ήταν χοντρούλης και καλός άνθρωπος, και πάντα με κάτι φαγώσιμο στο χέρι. Με το τέλος της χρυσής εποχής της βιντεοκασέτας, μεταπήδησε στο «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη κάνοντας αυτοσχέδια πράγματα και κερδίζοντας και πάλι το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού. Εδώ και χρόνια διατηρεί κατάστημα οπτικών στην Κυψέλη.
Νίκος Ζιάγκος: Δεκαετία του ’80 και ο Νίκος Ζιάγκος κάνει το μεγάλο βήμα και από φωτογράφος γίνεται ηθοποιός. Η πρώτη δουλειά του ήταν σε μια διεθνή παραγωγή με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, όπου ενσάρκωνε τον Σπύρο Λούη. Τα κοριτσάκια λιποθυμούν όταν τον βλέπουν να πρωταγωνιστεί στο θέατρο και τα αντίστοιχα έντυπα της εποχής τον φιλοξενούσαν σε εβδομαδιαία βάση. Πριν από χρόνια ανέβασε ένα δικό του θεατρικό σε περιφερειακή σκηνή. Εξακολουθεί να είναι ένας πολύ γοητευτικός άνδρας, κάνει κάποιες διαφημίσεις και κυρίως θεατρικές δουλειές.



Μάρκος Λεζές: Ο Μάρκος Λεζές θεωρείται από τους καλύτερους κωμικούς ηθοποιούς της γενιάς του και έχει παίξει με μεγάλα ονόματα. Ο ηθοποιός δεν εγκατέλειψε ποτέ το σανίδι. Στην τηλεόραση εμφανιζόταν σπάνια. Και αυτό γιατί υποστήριζε ότι δεν τον καλούσαν και ότι υπήρχαν άτομα από τον χώρο του που τον έβαλαν στο περιθώριο. Πέρυσι έκανε δυναμικό comeback μέσα από την τηλεοπτική σειρά του MEGA «Κλινική περίπτωση» όπου υποδύθηκε τον δήμαρχο του χωριού.




Νανά Βενέτη: Θηλυκός πειρασμός. Η Νανά Βενέτη υπήρξε μία από τις πιο όμορφες και ευγενικές παρουσίες εκείνης της εποχής. Εχει παίξει σε πολλές ταινίες, με τελευταία «Το χρήμα στον λαιμό σας» του Νίκου Ζερβού το 1995, μετά την εποχή της βιντεοκασέτας. Πλέον έχει αλλάξει ρότα στη ζωή της, έχει φτιάξει μια εταιρεία με γερανούς, παντρεύτηκε έναν Αγγλο επιχειρηματία με τον οποίο έκανε οικογένεια και η υποκριτική αποτελεί παρελθόν για εκείνη.


Κώστας Τσάκωνας: Ο Κώστας Τσάκωνας είναι ο τίμιος γίγαντας του ελληνικού κινηματογράφου. Μπορεί η εκφορά του λόγου να μην του επέτρεψε πιο ποιοτικούς(;) ρόλους, θεωρητικά εγκλωβίζοντάς τον σε σχεδόν αποκλειστικά κωμικούς, αλλά ακριβώς αυτή η συγκυρία είναι που τον απογείωσε και τον καθιέρωσε ως έναν από τους ελάχιστους αληθινούς ηθοποιούς-characters. Το κεφάλι του πάντα έκανε τη μισή -μπορεί και παραπάνω- δουλειά. Αυτή η φαλάκρα, η μεγάλη μύτη, το μουστάκι. Κοιτώντας λίγο πιο αναλυτικά την καριέρα του, συνειδητοποιείς ότι δεν σε απογοήτευσε ποτέ. Ναι, μπορεί πολλές φορές να καταργούσε ετσιθελικά το σενάριο και να μπάλωνε με τέχνη και άναρθρες κραυγές τα κενά που προέκυπταν, αλλά κι αυτή ήταν άλλη μια πτυχή του ταλέντου του. Υδραυλικός, επιστάτης, αφισοκολλητής, Πόντιος, παπάς, καθηγητής, μικροαστός, working class hero. Αυτός είναι ο Κώστας Τσάκωνας. Η Μεγάλη Απόφραξη ήταν ο ορισμός της ταινίας που όχι απλά δεν θα ήταν η ίδια, αλλά μάλλον δεν θα είχε νόημα να υπάρχει χωρίς τον Τσάκωνα στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν τον πετύχαινες τυχαία στο δρόμο την εποχή της 'Μεγάλης Απόφραξης', θα του ζητούσες να ρίξει μια ματιά στο πλυντήριό σου. Και μάλλον θα το έφτιαχνε.!! Αν η Ελλάδα κατέβαζε εθνική Επιθεώρησης σε κάποιο Μουντιάλ του είδους, ο Τσάκωνας θα ήταν ο αρχηγός, το 10άρι και ο προπονητής ταυτόχρονα. Η δε φαλάκρα του έχει φάει τόσες σφαλιάρες επί σκηνής που πονάει η καρδιά μας κάθε φορά που προσγειώνεται και μια καινούργια.
Άκης Φλωρέντης: Μεγάλος εργάτης της εποχής. Απογειώθηκε το 1987 με το ρηξικέλευθο 'Κομπιούτερ του Θανάτου'. Πολλοί το είπαν 'Το ελληνικό Μάτριξ'. Εκεί, ο Πάρης Βελής, ένας φανατικός gamer που έχει βαρεθεί να παίζει τα ίδια και τα ίδια, αποφασίζει να φτιάξει το δικό του παιχνίδι, στο οποίο ο ήρωας είναι ο ίδιος.

Οι πίστες όπως 'Βότκα Μέχρι Θανάτου', 'Αντιμέτωπος με Πανκς', 'Το καλύτερο ανέκδοτο' ακούγονται ως μεγάλες προκλήσεις, αλλά όχι μεγαλύτερες από την απόλυτη, τελική πρόκληση ζωής ή θανάτου. Στην περίπτωση του game over, θα τελείωνε αυτόματα και η ζωή του παίκτη.

Σύλληψη μεταγενέστερου αιώνα. Πλέον έχει αποσυρθεί απο τα καλλιτεχνικά δρώμενα.


Νίκος Παπαναστασίου: «Ο Λαλάκης ο Εισαγόμενος» ήταν η ταινία που τον έκανε γνωστό στο ελληνικό κοινό. Ο Νίκος Παπαναστασίου ως Λαλάκης πρωταγωνίστησε στην εκστρατεία τόνωσης της ελληνικής αγοράς με το σύνθημα: «Ο Επιμένων ελληνικά». Ήταν η περίοδος που οι Έλληνες είχαν μανία για τα ξένα, εισαγόμενα προϊόντα και οι εγχώριες ετικέτες ένδυσης και υπόδησης περνούσαν κρίση. Ο Νίκος Παπαναστασίου μάλιστα πρωταγωνίστησε και συμμετείχε σε πάρα πολλές ελληνικές ταινίες όπως για παράδειγμα: «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Το ξένο είναι πιο γλυκό», «Καθένας με την τρέλα του» κ.ά. Είχε όμως την ευκαιρία να παίξει στο σανίδι με κορυφαίους ηθοποιούς, όπως ο αείμνηστος Θανάσης Βέγγος. Το καλοκαίρι του 2010  ο ηθοποιός έκανε ένα πέρασμα ως «Παπα-σούζας» από την ταινία «Ρόδα τσάντα και κοπάνα». Σήμερα, ο Νίκος Παπαναστασίου δεν εργάζεται. Σκέφτεται πάντως και το θέατρο και θέλει να κάνει έναν ανατρεπτικό ρόλο αφού, όπως επισημαίνει, οι ηθοποιοί έχουν απωθημένα.
Σπύρος Ιωάννου: Συνεχίζει στο θέατρο. Και ο Σπύρος Ιωάννου ανήκει στη γενιά των κωμικών που διασκέδαζαν τον κόσμο μέσα από τις βιντεοταινίες. Μπορεί να μην ήταν ο γόης, αλλά ήταν αυτός που έκανε πλάκα και ξεσήκωνε τους υπόλοιπους. Σήμερα συνεχίζει να παίζει σε παραστάσεις και τα τελευταία χρόνια είναι μαζί με τον Μάρκο Σεφερλή στις θεατρικές παραγωγές που ανεβάζει.
Ηλίας Κωνσταντίνου: Ο Ηλίας Κωνσταντίνου δεν ήταν ποτέ ο πρωταγωνιστής στις βιντεοταινίες, αλλά είχε το χιούμορ και τον τρόπο του να ξεχωρίζει. Ο ψηλόλιγνος ηθοποιός στις περισσότερες ταινίες υποδυόταν τον παπά. Μάλιστα, η τελευταίες συμμετοχές του ήταν στις κινηματογραφικές ταινίες «Πόντιοι: New generation - Νέων γενεών» και «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα», δηλαδή σε δύο ταινίες που φέρουν την υπογραφή του Ομηρου Ευστρατιάδη.
Μάκης Κωστίνης: Ο Μάκης Κωστίνης ήταν δευτεραγωνιστής, αλλά πάντα μέσα στα γεγονότα και στις περισσότερες ταινίες, κυρίως με τον Στάθη Ψάλτη. Σήμερα μπορεί να απέχει από τα τηλεοπτικά, όμως τον είδαμε να συμμετέχει στην τηλεοπτική σειρά «Μαρία η άσχημη», ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με το τραγούδι κάνοντας δικό του σόου.
Λευτέρης Μελέτης: Υποδυόταν τον γιο του «Ταμτάκου». Σε όλες τις ταινίες χάριζε γέλιο στο κοινό και έγινε πολύ αγαπητός.Σήμερα ο Λευτέρης Μελέτης βρήκε τον τρόπο να συνδυάζει το επάγγελμά του με κάτι άλλο εκτός καλλιτεχνικού χώρου. Πριν από χρόνια ασχολιόταν με ανατομικά στρώματα και κρεβάτια νοσοκομείων, ενώ -αγνώριστος πια- πρωταγωνιστεί στη διαφήμιση του 11880 με τον Λευτέρη Λουκαδή υποδυόμενο τον κουμπάρο. Πλέον, η εξωτερική εμφάνισή του δεν θυμίζει σε τίποτε τον ήρωα εκείνης της εποχής.

Μιχάλης Μουστάκας: Ο κωμικός ηθοποιός Μιχάλης Μουστάκας φαίνεται ότι κληρονόμησε το ταλέντο του από τον θείο του Σωτήρη Μουστάκα. Μάλιστα, έπαιξε σε σχεδόν όλες τις ταινίες όπου πρωταγωνιστούσε ο βετεράνος κωμικός ηθοποιός. Και αυτός ήταν ο αφελής συνήθως, ο οποίος όμως με τον δικό του τρόπο και την καλοσύνη του κέρδιζε πάντα. Μετά τη χρυσή εποχή των βιντεοταινιών, επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Κύπρο, και συγκεκριμένα στη Λεμεσό, όπου εμφανίζεται σε μεγάλες θεατρικές παραστάσεις αλλά και σε τηλεοπτικά σίριαλ.








1 σχόλιο:

  1. Ypo-Kosmos.Blogspot.Gr: Τι Απέγιναν Οι Ήρωες Της Βιντεοκασέτας >>>>> Download Now

    >>>>> Download Full

    Ypo-Kosmos.Blogspot.Gr: Τι Απέγιναν Οι Ήρωες Της Βιντεοκασέτας >>>>> Download LINK

    >>>>> Download Now

    Ypo-Kosmos.Blogspot.Gr: Τι Απέγιναν Οι Ήρωες Της Βιντεοκασέτας >>>>> Download Full

    >>>>> Download LINK

    ΑπάντησηΔιαγραφή