Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ιδρυτικές ομάδες που έγραψαν ιστορία στις επιχειρήσεις



Οι ομάδες γράφουν ιστορία και στις επιχειρήσεις. Πίσω από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπάρχουν άνθρωποι που κάποτε ένωσαν τις δυνάμεις, τις γνώσεις, τις φιλοδοξίες και τα όνειρα τους για να τα καταφέρουν.
Έγραψαν ιστορία, έστω και αν μερικές από αυτές δεν έχουν πλέον την ίδια σύνθεση.

Τα πιο αποτελεσματικά γκρουπ συνιδρυτών που είχαν το σθένος να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. Ιδού μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα στην ιστορία.

 

SUN MICROSYSTEMS

Ιδρυτές: Βίνοντ Κόσλα, Σκοτ ΜακΝίλι, Άντι Μπεχτολσάιμ και Μπιλ Τζόι

 Παίρνοντας το όνομά της από το Δίκτυο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η Sun Microsystems έγινε ο Γολιάθ των υπολογιστικών σταθμών εργασίας στη δεκαετία του 1990. Το τέλος της άνθισης του dotcom επέφερε αλλαγές σε πολλές επιχειρήσεις που βασίζονταν σε τεχνολογίες της Sun. Η εταιρεία τελικά εξαγοράστηκε από την Oracle έναντι σχεδόν 7.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι συν-ιδρυτές της, όλοι μεγάλα ονόματα στο χώρο της τεχνολογίας, ακολούθησαν σημαντικές πορείες. Ο Κόλσα έγινε ομόρρυθμος εταίρος στην Kleiner Perkins πριν αρχίσει τη δική του εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών, την Khosla Ventures. Ο Τζόι και ο Μπεχτολσάιμ είναι επενδυτές (ο Μπεχτολσάιμ ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της Google), και ο ΜακΝίλι είναι συνιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων μέσων κοινωνικής δικτύωσης Wayin.


NETSCAPE

Ιδρυτές: Μαρκ Άντρισεν, Τζέιμς Χ. Κλαρκ

 Χάρη στους Άντρισεν και Κλαρκ έχει διαμορφωθεί η σύγχρονη εμπειρία περιήγησης στο διαδίκτυο. Το 1994 κυκλοφόρησαν τη Mosaic Netscape, ή το Netscape Navigator, το πρώτο ευρέως διαδεδομένο πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο. Η Netscape εξαγοράστηκε από την AOL το 1999 έναντι 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Κλαρκ ίδρυσε την Healtheon, η οποία αργότερα συγχωνεύθηκε με τη WebMD, και ήταν το βασικό θέμα στο βιβλίο του Μάικλ Λιούις για την Silicon Valley, The New New Thing,. Ο Άντρισεν είναι συν-ιδρυτής της Andreessen Horowitz, μιας από τις πιο περιζήτητες εταιρείες συμβούλων στη Σίλικον Βάλεϊ.


GENERAL MOTORS COMPANY

Ιδρυτές: Ουίλιαμ Ντούραντ, Τσαρλς Στιούαρτ Μοτ

 Μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, ξεκίνησε πριν από περίπου έναν αιώνα, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της μόνο το εμπορικό σήμα της Buick. Κατά ειρωνικό τρόπο ο Ντούραντ, ένας κορυφαίος κατασκευαστής αμαξών, είχε αμφιβολίες για τα πρώτα αυτοκίνητα και την ασφάλειά τους, αλλά είδε μια δυνητική αγορά για βελτιωμένα μοντέλα και επένδυσε επιθετικά. Μέχρι το 1910, η General Motors είχε αποκτήσει ή ξεκινούσε να εξαγοράζει τις Oldsmobile, Cadillac, Chevrolet και τελικά έγινε τόσο επιτυχημένη που ήταν στην κορυφή των πωλήσεων αυτοκινήτων παγκοσμίως για 70 χρόνια μέχρι το 2008.



MICROSOFT

Ιδρυτές: Μπιλ Γκέιτς, Πολ Άλεν

 Οι προσωπικοί υπολογιστές αναμφισβήτητα δεν θα είχαν τη δύναμη που έχουν σήμερα χωρίς τον Μπιλ Γκέιτς και τον Πολ Άλεν, δύο παιδικούς φίλους που ίδρυσαν τη Microsoft το 1975, μετά τη δημιουργία μιας γλώσσας προγραμματισμού για τον μικροϋπολογιστή Altair 8800. Παρότι ο Άλεν αναχώρησε οκτώ χρόνια αργότερα, ισχυριζόμενος ότι ο Γκέιτς προσπάθησε να μειώσει τη συμμετοχή του στα ίδια κεφάλαια της εταιρείας, το κοινό τους έργο απέφερε σημαντικό λογισμικό για τους υπολογιστές όπως τα Windows, το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα μέχρι σήμερα. Ο Άλεν συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας μέσω της Vulcan Capital. Ο Γκέιτς, ο οποίος ίδρυσε το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, δραστηριοποιείται μαζί με τον Γουώρεν Μπάφετ για την ενθάρρυνση της φιλανθρωπίας και νωρίτερα φέτος δήλωσε ότι θα ενισχύσει το ρόλο του στη Microsoft μετά από απίτηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου Σάτια Ναντέλα.


PAYPAL

Ιδρυτές: Έλον Μασκ, Πίτερ Θίελ, Μαξ Λέβκιν, Λουκ Νόζεκ και Κεν Χόουερι

Οι Μασκ, Θίελ, Λέβκιν, Νόζεκ και Χόουερι ξεκίνησαν τη διαδικτυακή υπηρεσία πληρωμών το 1998, η οποία επεκτάθηκε γρήγορα αφού οι χρήστες την ανέδειξαν σε προτιμώμενη μέθοδο πληρωμής για το eBay. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι η eBay απέκτησε την εταιρεία έναντι 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποδείχθηκε σοφή κίνηση, καθώς το PayPal παραμένει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη επιχείρηση στο εσωτερικό του ομίλου.


UBISOFT

Ιδρυτές: Ιβ Γκιλμότ, Κλοντ Γκιλμότ, Μισέλ Γκιλμότ, Ζεράρ Γκιλμότ και Κριστιάν Γκιλμότ

 Tο 1986 οι αδελφοί Γκιλμότ ίδρυσαν την εταιρεία έκδοσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε ένα μικρό χωριό στη Γαλλία. Αφότου υπέγραψε συμβάσεις με διανομείς όπως η Electronic Arts, η Ubisoft σύντομα επεκτάθηκε πέρα από τη Γαλλία στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα η Ubisoft έχει 29 στούντιο ανάπτυξης σε 19 χώρες και κατέχει την τρίτη θέση πίσω από την Activision Blizzard και την EA ως ο τρίτος μεγαλύτερος ανεξάρτητος εκδότης παιχνιδιών στον κόσμο, με δημοφιλείς σειρές όπως το Just Dance, Prince of  Persia, και Assassin’s Creed. Και τα πέντε αδέρφια εξακολουθούν να συμμετέχουν στην Ubisoft σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, ο Ιβ παραμένει ως Διευθύνων Σύμβουλος, και ο Κλοντ δραστηριοποιείται ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος.


FACEBOOK

 

Ιδρυτές: Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Ντάστιν Μόσκοβιτς, Εντουάρντο Σάβεριν, Άντριου ΜακΚόλουμ και Κρις Χιούζ

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρηστών παγκοσμίως πρέπει να ευχαριστήσουν τον Ζούκερμπεργκ και τους υπόλοιπους για τον επαναπροσδιορισμό της φιλίας στην ψηφιακή εποχή. Το «TheFacebook», όπως ονομαζόταν τότε η έκδοση του Hot or Not του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 2004, προσέλκυσε χρήστες που αναζητούσαν μια νέα διαδικτυακή λύση για την επικοινωνία με τους συμμαθητές, τους φίλους, και την οικογένεια. Το Facebook σήμερα είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής διαδικτυακός τόπος παγκοσμίως.



TWITTER

Ιδρυτές: Τζακ Ντόρσεϊ, Έβαν Ουίλιαμς, Μπιζ Στόουν και Νόα Γκλας

 Στην περίπτωση του Twitter, «όσο λιγότερα τόσο καλύτερα». Αλλά ακόμη και οι Ντόρσεϊ, Ουίλιαμς, Στόουν και Γκλας πιθανώς εξεπλάγησαν από την επιτυχία της εταιρείας τους, η οποία επιτρέπει τη μετάδοση μηνυμάτων 140 χαρακτήρων σε πραγματικό χρόνο και λειτουργεί ως ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας σε στιγμές κρίσης, όπως οι αιγυπτιακές διαδηλώσεις του 2011. Ο Ντόρσεϊ, ο οποίος είναι επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της Square, είναι πρόεδρος, και ο Ουίλιαμς, ο οποίος έχει μια νέα εταιρεία που ονομάζεται Medium, είναι στο διοικητικό συμβούλιο.



TIME INC.

Ιδρυτές: Χένρι Λους, Μπρίτον Χάντεν

 Οι συμμαθητές από το Yale Λους και Χάντεν εγκατέλειψαν τις δουλειές τους στην Baltimore News το 1922 για να ιδρύσουν το περιοδικό TIME, την πρώτη έκδοση μιας σειράς εκδόσεων σχεδόν 130 περιοδικών, που καλύπτουν από τη μόδα και την ποπ κουλτούρα μέχρι τον αθλητισμό. Ο Λους παρέμεινε αρχισυντάκτης όλων των περιοδικών της Time Inc. μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1964. Ο Χάντεν πέθανε σε ηλικία 31 ετών. Ο Λους είχε πει κάποτε για τη συνεργασία του με τον Χάντεν: «Παραδόξως, παρά τις μεγάλες διαφορές στην ιδιοσυγκρασία, ακόμη και στα συμφέροντα, έπρεπε να δουλέψουμε μαζί. Ήμασταν μια ομάδα. Στο επίκεντρο της ζωής μας – στη δουλειά μας, στο ρόλο μας – ό, τι είχε ο ένας ανήκε και στον άλλο.»



GOOGLE

Ιδρυτές: Λάρι Πέιτζ, Σερκέι Μπριν

 Η Google παραμένει η πεμπτουσία του παραμυθιού της Silicon Valley. Ιδρύθηκε από τους διδακτορικούς φοιτητές Πέιτζ και Μπριν στους κοιτώνες του Στάνφορντ, και σήμερα απασχολεί πάνω από 30.000 υπαλλήλους, αναπτύσσοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Για να ξεκινήσει η εταιρεία το δίδυμο παρέδωσε τα ηνία του διευθύνοντος συμβούλου στον Έρικ Σμιτ (νυν πρόεδρος), αλλά ο Πέιτζ, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως πρόεδρος προϊόντων, το 2011 έγινε διευθύνων σύμβουλος. Ο Μπριν διοικεί το φουτουριστικό ερευνητικό εργαστήριο της εταιρείας Google X.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου